Voorkom extra snacken in de overgang naar de wintertijd
Instituut Xelf > Blog > Voorkom extra snacken in de overgang naar de wintertijd

Voorkom extra snacken in de overgang naar de wintertijd

fit en slank

Berber (27) fysiotherapeut, kijkt uit naar de tijdswissel naar de wintertijd. Lekker een uurtje langer slapen. Ze is een avondmens en vindt het niet gemakkelijk om steeds acht uur ’s ochtends fris en helder aanwezig te zijn op haar werk als het ’s ochtends nog zo donker is…. Dus dit is iets waar ze zich helemaal geen zorgen over maakt. Integendeel. Over mogelijk andere gevolgen tijdens de overgangsperiode naar de wintertijd heeft ze nog niet nagedacht. En dat is niet zo handig in haar geval, want ze wil graag afvallen, terwijl ze onbewust een groter risico loopt om extra te gaan snacken.

 

Eerder honger, eerder slaap. Wat doe jij ?

Veel mensen denken net als Berber niet veel na over de gevolgen anders dan dat ze de klokken bijstellen mocht dat niet vanzelf al gebeurd zijn. Toch is het slim om dat wel te doen.

Je werktijden, de schooltijden schuiven direct een uur op, maar je bioritme heeft meer tijd nodig om zich hier op in te stellen. Dat betekent dat jij op een vroeger tijdstip hongersignalen krijgt en eerder slaperig bent, dan bij de nieuwe tijd past. Waarschijnlijk gaat het nog prima tot een paar uur na de lunch, ook al valt de lunch al een uur later dan normaal. Maar… in de tijd tot aan de warme maaltijd zul je onbewust vaker en meer zin in eten krijgen.

Waarom het slim is te eten tussen de lunch en de warme maaltijd.

Het is vrijwel altijd slim om iets te eten tussen de broodmaaltijd en de warme maaltijd. Je lichaam geeft tussen vier en vijf uur natuurlijke hongersignalen; de vraag naar voedsel op dit tijdstip is altijd al aanwezig. Dit komt doordat het calorieverbruik door interne processen in ons lichaam op dat tijdstip hoog is. Je lichaamstemperatuur is het hoogst. Ook je spierkracht en spiercoördinatie is dan het beste en het hart- en vaatstelsel werkt optimaal in de tijd tussen de lunch en het warme eten.

We hebben dus sowieso al zin in eten en door de overgang naar de wintertijd hebben we ook nog een uur extra te overbruggen tot aan de warme maaltijd en is de vraag naar eten nog groter. Deze twee elementen samen zorgen voor groter risico op extra snacken in de eerste weken na het ingaan van de wintertijd.

Slimme tips om toch plezierig de regie over je eten en gewicht te houden.

Sensitieve types hebben meer en langer last van het opschuiven van de tijd. Maar langer dan 14 dagen duurt het meestal niet. Met een paar kleine aanpassingen kom je deze eerste tijd prima door.

  1. Kies slim en eet 2x iets in de tijd tussen drie en vijf uur ’s middags

Ben je gewend om ongeveer vier uur nog iets te eten, zorg nu voor extra vezelrijk eten en neem wat meer (mee). Een mueslibol, een bruin brood je met extra rauwkost, een tosti van volkorenbrood met 30+ kaas en tomaat, vers fruit. En neem dit een half uur eerder dan normaal. Een uur later neem je een “voorschot” op de warme maaltijd. Begin bijvoorbeeld met je nagerecht. Neem bijvoorbeeld een bakje (magere) yoghurt met muesli of fruit  en sla na de warme maaltijd dan je nagerecht over. Kant en klare bakjes met extra vezels zoals van Activia kunnen ook prima. Gewend aan het nieuwe ritme, dan ga je weer over op  1 eetmoment met voldoende vezelrijk voedzaam voedsel. Voor ideeën: klik mijn facebookpagina. http://www.facebook.com/DietistenInstituutXelf en  druk op de knop “vind ik leuk” Hier zet ik regelmatig voorbeelden op. 

  1. Eet komende dagen je warme maaltijd een half uur eerder

Als een toetje vooraf eten geen optie voor je is, kun je natuurlijk ook de komende week een half uur eerder eten dan normaal, als dat past binnen je andere tijdgebonden activiteiten. Schuif het binnen 14 dagen geleidelijk op naar achteren.

  1. Ga minimaal een half uur eerder naar bed, volg je lichamelijke signalen van slaperigheid.

Je zult je eerder slaperig voelen en als je dan toch op blijft om je favoriet tv- programma nog te zien of blijft zitten of omdat je op je “gewone” tijd naar bed wilt, loop je het risico dat je naar de kast loopt om wat te snoepen of te snacken. Vooral een ochtendmens vindt het vervelend dat de avond dan nog korter in wordt. Toch is het slim om  wel naar je natuurlijk signaal te luisteren. Je lichaam kan namelijk op verschillende manieren nieuwe energie opdoen als het vermoeidheid, slaperigheid ervaart.

  • Uitrusten en slapen. Heel slim om te doen, en heb je de dag erna ook de hele dag plezier van. Dit omdat je beter bent uitgerust en je meer verzadigingshormoon (dat tijdens je slaap wordt geproduceerd) bij je hebt!
  • Door bij te eten. Helemaal niet slim. Je wordt er dikker van en verstoort er juist je slaap mee en dat geeft een omgekeerd effect op je dag. Meer honger, meer zin om te snacken en te snoepen.
  • Door iets nieuws, iets spannends te gaan doen. Niet zo slim ’s avonds laat. Je lichaam brengt je weer in een actieve staat, dat zal je zeker dan geen extra kilo’s erbij opleveren, integendeel want je verbranding wordt hoger, maar als de ochtend erna het wekkertje weer vroeg gaat, heb jij veel te weinig slaap gehad met eerder genoemde negatieve effecteneffecten.
  • Genotsmiddelen gebruiken die je wakkerder houden. Niet slim ’s avonds laat. Bijvoorbeeld extra koffie drinken later op de avond. De cafeïne zorgt dat je langer wakker kunt blijven, maar doe het jezelf niet aan. Chocolade bevat een zelfde soort stof (Theobromine) en gewone thee (wel of niet met een smaakje) in mindere mate ook. De dag erna maak je het jezelf nog moeilijker dan dat het al is…

Dus lekker wat vroeger in je bed kruipen en zorgen voor 2 slimme eetmomenten tussen lunch en warme maaltijd. Zo kom jij de overgang naar de wintertijd prima door!

Wil jij je eigen plan?

Neem jij ook je verlangen en vragen serieus en wil je langere tijd serieus hier mee bezig net zoals Berber nu doet? Wil jij  veel meer weten van hoe jij in jouw persoonlijke situatie meer grip op je eten en je gewicht krijgt en onderzoeken wat het beste bij jouw past? Vul dan het formulier in voor een gratis eetscan. Dan bespreken we samen jouw situatie en je doelen, zodat je weet wat voor jou slim is om te doen en of ik als mens, diëtist en eettherapeut daarin de juiste persoon voor jou ben.

Elke 14 dagen meer tips in je mailbox? Ga dan mijn Gratis Test en Tips downloaden, om meer van eten en van jezelf te genieten.

Meer gerelateerde artikelen

In je eigen bioritme val je beter af.
Welke signalen serieus nemen om te eten en welke niet?
Koffie? Gezond genieten doe je zo!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *