Last van de overgang naar de zomertijd? Los het zo op! - Instituut Xelf
Instituut Xelf > Blog > Last van de overgang naar de zomertijd? Los het zo op!

Last van de overgang naar de zomertijd? Los het zo op!

Ben je de eerste week na het ingaan van de zomertijd minder fit? Krijg je je ontbijt minder goed weg? Wil je de hele middag door wel wat eten? Val je na de warme maaltijd in slaap op de bank? Ook ’s avonds om een uur of tien nog weer trek? Heel bekende verschijnselen. Goed te verklaren en met wat handige keuzes goed te omzeilen.

Gestrest en niet alert

Veel mensen vinden de eerste week na het ingaan van de zomertijd niet prettig. Vooral ook vanwege een uur eerder opstaan. Rond zes uur in de ochtend zijn we het meest gevoelig voor stress (voor een avondmens wat later). Uit onderzoek blijkt dat rond die tijd je lichaam weer je stresshormoon Cortisol flink verhoogt, om te zorgen dat je geleidelijk uit je zelf wakker wordt. Sta je normaal al vrij vroeg op, dan is je lichaam, als je nog een uur eerder opstaat, nog half in slaap en reageert het alsof je een paar glazen wijn hebt gehad. In de eerste weken na het ingaan van de zomertijd blijken er hierdoor ook meer ongelukken voor te komen dan in de rest van het jaar.

Minder gemakkelijk ontbijten

Sta je eerder op en eet je ook in het nieuwe ritme, dan kan het zijn dat het ontbijten moeizamer gaat. Je verteringssysteem is ook nog niet goed “wakker”. Het kan zijn dat het ontbijt je ook daardoor nog niet zo goed bekomt of je het moeilijker door je keel krijgt. Mogelijk eet je daardoor ook wat minder.

Vroeg ontbijt, lange moeizame middag

Vroeg opstaan, een vroeg ontbijt en ook de lunch op de nieuwe tijd,  zorgen ervoor dat je in de middag een grotere energie- en hongerdip krijgt, dan normaal. Minder alertheid, sneller irritatie en extra snacken liggen dan op de loer.

Slaaptekort

Heerlijk is natuurlijk dat het met de nieuwe zomertijd ’s avonds een uur lager licht is. Risico is echter dat je dan ook langer actief blijft en later (meer op de oude tijd) naar bed gaat. Op deze manier rek je de dag, terwijl je lichaam wel moe is. Een vermoeid lichaam dat nog geen slaap gegund wordt, zal hongersignalen geven voor meer energie, om het vol te kunnen houden. Ook hier een extra risico om te gaan snacken. Het verteren van de snack zal je lichaam weer warmer maken, waardoor je daarna moeilijker in slaap komt. Dit terwijl de ochtend erna het wekkertje in je beleving nog steeds extra vroeg afgaat.

Hoe pak je het slim aan?

Zeven aspecten waardoor de overgang naar de zomertijd gemakkelijker gaat en je niet in gewicht aankomt.

 1. Kijk in je agenda waar je deze week wat later kunt beginnen

  Heb je uit automatisme je afspraken vroeg gepland, kijk dan waar je de komende week nog wat naar later op de dag kunt plannen, dan heb je nog wat momenten om langer te slapen om de overgang geleidelijker maken.

 2. Verschuif je ritme geleidelijk

  Heb je verduisterende gordijnen, doe die dan niet helemaal dicht. Het lukt je dan gemakkelijker eerder wakker te worden. Je bioritme reageert namelijk op het licht worden ’s ochtends. Geleidelijk aan als het steeds vroeger lichter wordt, doe je ze juist wel helemaal dicht, maar in de eerste weken na de overgang van zomertijd niet.

 3. Eet je ontbijt en lunch ½ uur later

  Drink je thee of (karne)melk thuis, maar neem je ontbijt de komende week mee naar je werk. Lunch ook een half uur later dan normaal. Ga eerst lekker wandelen en daarna eten.

 4. Zorg dat je rond vier uur een verantwoord tussendoortje bij je hebt

  Neem een mueslibol mee, maak een volkoren tosti met magere kaas en verse tomaat. Je kunt ook een snee volkoren knäckebröd met magere kaas of vleeswaren met een portie fruit nemen. Wat noten en fruit of een beker karnemelk en wat fruit. Zo kom je de middag goed door.

 5. Doe een powernap

  Komt de middagdip? Trek je terug en sluimer een kwartier – twintig minuten. Ogen dicht en wat dagdromen. Zet wel een wekkertje, zodat je niet in slaap valt en doorslaapt. Van zo’n powernap knap je echt op en voel je je weer fitter. Je kunt ook een kwartier naar buiten gaan.

 6. Neem de warme maaltijd ook een half uur later

  Schuif de eerste week de warme maaltijd wat naar achteren en de week er na weer geleidelijk wat naar voren tot je helemaal op de nieuwe tijd bent ingesteld.

 7. Eerder dan de kloktijd naar bed

  Ga naar bed wanneer je je moe voelt. Ook al is het dan nog maar tien uur. Luister goed naar je lichaamssignalen. Je hebt wat meer slaap nodig dat normaal door de overgang. Gun dit je en blijf niet zitten. Voor je het weet ga je snacken en doe je het de avond zelf niet, dan waarschijnlijk de dag er na wel, uit vermoeidheid.

Meer gerelateerde artikelen

Minder buikvet meer vitaliteit
In je eigen unieke bioritme val je beter af
Welke signalen om te eten serieus nemen en welke niet?
Hoe houd je jezelf in de hand met snoepen en snaaien?

Wil jij je eigen plan voor verantwoord afvallen en duurzaam op gewicht blijven?

Tob jij al langer met je gewicht? Wil jij  veel meer weten van hoe jij in jouw persoonlijke situatie meer grip op je eten en je gewicht krijgt en onderzoeken wat het beste bij jouw past? Vul dan het formulier in voor een gratis eetscan. Dan bespreken we samen jouw situatie en je doelen, zodat je weet wat voor jou slim is om te doen en of ik als mens, diëtist en eettherapeut daarin de juiste persoon voor jou ben.

Een manier van genieten van je gewicht,  jezelf en eten, waardoor je nooit meer terug kunt naar je oude bekende onhandige gewoontes, dat is mogelijk ook voor jou!